Domain választás tanulmány: szakértői tippek a megfelelő domainnév kiválasztásához

A cikben részletesen megismerheti a sikeres domain választás kulisszatitkait. Egy modern honlap esetében a látogatók, potenciális vásárlók és ügyfelek első benyomása a domain nevétől függ. Ezért kiemelten fontos, hogy megfelelően megválassza a domain nevét. Nézzük meg, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni ebben a folyamatban.

Megjegyezhetőség

Az egyik legfontosabb tényező a domain nevének könnyű megjegyezhetősége. Ezt többféleképpen érhetjük el:
Köthetjük a domain nevet a cégnevhöz, például: [CégNév].hu.
Vagy kapcsolhatjuk a szolgáltatásunkhoz, például: [Szolgáltatás]csere.hu. Ha vállalkozásunk profilja egy szolgáltatásra szűkíthető, ez az opció előnyös lehet.
Minél rövidebb a domain név, annál hatékonyabb és könnyebben megjegyezhető lesz, továbbá kisebb a helyesírási és elírási hiba veszélye is.

Keresőoptimalizálás

A keresőknek is fontos a domain név relevanciája. Érdemes olyan kulcsszavakat használni a domain nevében, amelyek a látogatók számára relevánsak lehetnek. A Google Kulcsszótervező eszközével könnyen ellenőrizhető, hogy egy adott kulcsszóra hány keresés történik: Kulcsszótervező.

Foglalt domainnév

Ha a választott domain név már foglalt, ne csüggedjünk. Lehetőségünk van a név kreatív variációira. Például, ha [Név]hu.hu foglalt, regisztrálhatjuk az [Név]otcsere.hu vagy [Név]cseremiskolc.hu domainneveket. Ezen kívül a többes szám vagy földrajzi szűkítés is segíthet.

Könnyen megjegyezhető

Amikor a domain nevet választjuk, figyeljünk a versenytársak domain neveire. Kerüljük azokat a néveket, amelyek könnyen összetéveszthetőek vagy versenytársak már használják.

Végződés

Magyarországon a legértékesebb domain végződés a .hu. A látogatók általában a .hu végződést várják egy magyar weboldal esetén. Ha lehetséges, érdemes .hu végződésű domaint választani, különösen, ha célközönségünk Magyarországon található. Ha ez nem lehetséges, a .eu vagy a .com végződés is megfelelő lehet.

Védjegyek és versenytársak

Kerüljük a védjegyi oltalom alá eső kifejezéseket, valamint olyan domain neveket, amelyek megegyeznek versenytársaink cégnevével vagy domain nevével. Az ilyen esetekben jogi problémák merülhetnek fel.

Hogyan népszerűsítsük domain nevünket?

A kiválasztott domain nevet hatékonyan és széles körben népszerűsíthetjük:

  • Partnerek honlapjain és szórólapokon hivatkozhatunk rá.

  • Névjegykártyánkon és kiadványainkon szerepeltethetjük.

  • Aláírásunkba beilleszthetjük, ha valahol publikálunk.

  • Termékeink csomagolására is elhelyezhetjük.

Válassza Ön is tudatosan és jól megfontoltan a domain nevét, hiszen ez az online jelenlét alapja. Legyen könnyen megjegyezhető, releváns és üzleti céljainak megfelelő! Ha bármilyen kérdése van, állunk rendelkezésére.Csatlakozz a lokális Facebook
csoporthoz és kérdezz!

Lokális marketing facebook csoport