Térkép és térképes kereső

Google Térkép és Térképes Kereső felfedezése

A Google eszközei különböző dolgokra lettek tervezve, de két termékük szinte azonosnak tűnhet: a Google térképes kereső (Google Local Finder) és a Google Térkép (Google Maps).

Mindkettő helyi üzleti információkat szolgáltat, ami felveti a kérdést—miben különböznek és mikor kedvez egy keresés az egyik eszköznek a másikkal szemben?

 

 

Miért létezik két eszköz?

Az ok, hogy miért van két rendszer, valójában egészen egyértelmű. Mindez a felhasználói szándékhoz kapcsolódik vissza:

A Google Térképes kereső (Google Local Finder) egy kis földrajzi területen belül ad eredményeket, megkönnyítve ezzel a közeli üzletek megtalálását. Ez a Google Üzleti Profilokhoz kapcsolódik és általában egy helyi csomag eredményére kattintva aktiválódik.

A Google Térkép szélesebb körű megközelítést alkalmaz az eredményekkel kapcsolatban, és nem összpontosít egy kis földrajzi területre. Ez azért van, mert eredetileg egy térképezési motor volt; egy eszköz, amely segít az útiterv készítésében és olyan szolgáltatások megtalálásában, mint benzinkutak, szállodák és éttermek útközben.

Röviden, a Maps szélesebb körű keresésekhez van, míg a Térképes kereső olyan keresésekhez, ahol konkrét szándék van egy adott típusú helyi üzlet megtalálására.

Nézzük meg gyakorlatban. Tegyük fel, hogy Budapesten vagy, és kávézót szeretnél találni. Ha a Google Maps-et használod, többféle eredmény fog megjelenni: kávézók, pékségek, amelyek kávét is árulnak, és még közeli városrészekben vagy akár más kerületekben is találhatsz lehetőségeket. Ezen kívül a Maps általános információkat is ad, mint például a környékkel kapcsolatos turisztikai látványosságok vagy közeli parkok, mintha csak egy általános útikalauzt nyújtana neked.

Ezzel szemben, ha a Google Local Finder-t használod, az eredmények sokkal specifikusabbak lesznek. Feltételezzük, hogy a VII. kerületben vagy, és konkrétan ott keresel kávézót. A Local Finder erre a kis földrajzi területre fog koncentrálni és olyan eredményeket fog mutatni, amelyek pontosan azon a környéken vannak. Több információt is megkaphatsz, például a nyitvatartási időkről, az ügyfélértékelésekről, és a kávézók különleges ajánlatairól.

Összességében a Google Maps egyfajta "felfedező" eszköz, amely széleskörű eredményeket nyújt, míg a Local Finder egy "célorientált" kereső, amely segít abban, hogy pontosan azt találd meg, amire éppen szükséged van, egy adott területen.

 

Tehát melyik melyik?

A Google Térképes kereső a Google helyi keresés része, például amikor valaki a keresőbe beírja, hogy „vízvezeték-szerelő Budapesten” vagy „vízvezeték-szerelő a közelemben”. Adatokat gyűjt számos forrásból, beleértve a Google és harmadik féltől származó értékeléseket, felületeket, Google Üzleti Profilokat és üzleti weboldalakat. (Azaz a céged online jelenlétét elemzi és onnan tudja vállalkozásod jellemzőit.)

Akkor látható, amikor a felhasználó egy szokásos Google keresést végez, majd rákattint az egyik helyi csomag eredményére.

Amikor a Google Térképes kereső nyitva van, a felhasználónak egy térképet mutat több helyi üzleti listával. Ezek az eredmények előre meghatározott üzletekre és a felhasználó által értékelendő releváns információkra terjednek ki.

A Google Térkép is rangsorolási adatokat gyűjt a Google Üzleti Profilból (korábban Google Cégem néven ismert). A Térkép eredmények rangsorolásában a Google súlyt fektet a relevanciára, a közelségre és az ismertségre a kereső számára.

A Maps általános megjelenése hasonló a Térképes keresőhöz, az alapvető különbség a lefedett terület nagysága. A Maps alapértelmezetten sokkal szélesebb földrajzi területre terjed ki.

Google Maps képernyőkép

 

A Maps-et gyakrabban használják mobil keresés során (beleértve a hangkereséseket is), mivel a Google Maps az alapértelmezett térképes alkalmazás az összes Android telefonon és táblagépen. Asztali eszközön is elérhető a 'Térképek' fülön keresztül.

A Maps-et megnyitó keresőfelhasználók valószínűbben „felfedeznek” – egy területet, útvonalat vagy nevezetességet böngésznek, konkrét üzleti listák nélkül az elméjükben.

lokális checklist
Töltsd le a
Lokális Marketing
ellenőrzőlistát!

Rangsorolás a Google Térképes keresőben és a Maps-ben

Az első, lényegi lépés

Mielőtt még gondolkodni kezdenél a rangsorod javításán a Maps-ben és a Térképes keresőben, először igényelned kell az ingyenes Google Cégprofilodat, de szívesen segítek a regisztrációban ha profira bíznád a dolgot!

Kövesd teljes útmutatónkat (hamarosan) a Google Üzleti Profilod beállításához, hogy megtudd, hogyan.

Rangsorok különbsége

Miután igényelted a Cégprofilt, most már elkezdhetsz gondolkodni a Google helyi rangsorod javításán a két eszköz között.

Fontos itt megjegyezni, hogy bár a Térképes kereső és a Térkép hasonlónak tűnnek, a Google különbözően kezeli őket a korábban említett felhasználói szándék különbsége miatt.

Ez azt jelenti, hogy két látogató, akik ugyanazon típusú üzletet keresnek, ugyanazon a helyen, nagyon különböző eredményeket kaphatnak.

Valójában amerikai kutatások azt mutatják, hogy az eredmények a Térképes kereső és a Google Maps között olyan kevésbé térhetnek el, mint 8% a helyi látnivalóknál, és akár 39%-ig is emelkedhetnek a női ruházati üzleteknél!

Tippek a Google Térképes keresőben való rangsoroláshoz

A Térképes kereső szoros kapcsolata miatt a Google „szokásos” rangsorolási tényezőivel, az alapvető helyi SEO optimalizálási taktikák segítenek javítani a Térképes keresőben való láthatóságodon.

Ápold a Google Üzleti Profilod

Az adataid, amiket a Google-lel megosztasz, kulcsfontosságúak abban, hogy a helyi üzleted hol fog megjelenni a keresésben.

Győződj meg róla, hogy a Google Üzleti Profilod optimalizált: helyes kategória kiválasztásával, átfogó „rólunk” szekcióval, és pontos NAP (Név, Cím, Telefon) adatokkal, valamint Gyakori Kérdésekkel és Válaszokkal.
2. Fókuszálj a SEO-ra

Ahogy említettük, az alapvető helyi SEO jelzések segítenek meghatározni a Térképes keresőben való rangsorod:

  • Google Üzleti Profil jelek: További kategóriák, kulcsszavak használata az értékelésekben és az értékelések gyakorisága számítanak. Ezek a jelzések kulcsfontosságúak a helyi SEO rangsorolásban, tehát érdemes sok időt tölteni az Üzleti Profil optimalizálásával.

  • Értékelési jelek: Bátorítsd az ügyfeleket vagy látogatókat, hogy hagyjanak értékelést, és szükség esetén azonnal kezeld a negatív visszajelzéseket. Az ügyfél értékelése számít, tehát minél több négy- és ötcsillagos értékelést gyűjthetsz, annál jobb.

  • Hivatkozási jelek: A hivatkozások is segítenek a Google helyi felfedezésben. Célozz meg magas minőségű, megbízható és tekintélyes hivatkozásokat. Az információnak következetesnek kell lennie az összes hivatkozásban, mert bármilyen eltérés csökkentheti a bizalmat.

  • Oldalon belüli jelek: A helyi oldalon belüli SEO optimalizálás segíthet a Térképes kereső rangsorában, tehát végezz egy helyi SEO auditot és azonosítsd a fejlesztési lehetőségeket.

  • Linkek: A link jelzések, beleértve az anchor szöveget, a linkelő domain tekintélyét, a link mennyiségét és a link pozícióját, pozitívan hatnak a Térképes keresőben való elhelyezkedésedre.

3. Digitális Első Benyomásod

Gondolkodj el azon, hogy milyen legyen a „digitális első benyomásod”, és készíts tervet ennek megvalósítására.

Emellett, hogy láthatóvá tesz, ez átirányítja az embereket a listádhoz, és (remélhetőleg) ügyféllel fogja őket befejezni. Itt van néhány dolog, amit megtehetsz:

  • Engedélyezd az GBP Üzenetküldést

  • Használj kulcsszavakat az GBP termékekben

  • Használj kulcsszavakat a Google Posztokban

  • Engedélyezz egy Időpontfoglaló URL-t

  • Gyakran használd a Google Posztokat

 

Tippek a Google Maps-ben való rangsoroláshoz

Ellentétben a Google Térképes keresővel, a Google Térkép önálló egység, és nem közvetlenül kapcsolódik a kereséshez.

A Google Maps-ben való jól rangsorolás nagymértékben függ az alapvető helyi SEO szempontoktól (relevancia, közelség és prominencia), talán még inkább.

Íme néhány taktika, amit kipróbálhatsz, hogy növeld ezeket a kulcsjelzéseket a Google Maps-ben.

Relevancia

A Maps felhasználók tudni akarják, hogy az üzleted releváns az ő igényeikhez.

Próbálj megfelelő attribútum ikonokat hozzáadni (például „női vezetésű” vagy „fekete tulajdonú”), amelyek megjelennek a Maps eredményekben, de nem a Térképes keresőben.

Ki is kell szűrnöd az ismétlődő listázásokat, amelyek pontatlan vagy ellentmondó információt tartalmazhatnak.

Közelség

A Maps felhasználók tudni akarják, hogy az üzleted milyen közel van a keresési területhez.

Legyen helyi telefonszámod (igen a vezetékes helyi irányítószámmal előny) és legyen beépített térkép a weboldaladon. Mindkét tényező működik annak ellenőrzésére, hogy a helyszíned valódi, és megadja a felhasználóknak a bizonyosságot, hogy az üzleted ott van, ahol azt állítod.

Prominencia

A prominencia egyszerűen azt jelenti, hogy a vállalkozás aktív és legitim.

Szükséged van egy aktív online jelenlétre, és az első lépés a rendszeres posztolás. Tartsd naprakészen az nyitvatartási idődet, posztolj fotókat az új termékekről, és gondolkodj el egy virtuális túra indításán.

A Google-tól függetlenül, a helyi médiában való megjelenések, helyi forrásoktól származó linképítés, a közösségi médiában való aktív jelenlét, és a gondolatvezető cikkek vagy szerző által aláírt cikkek írása is megfontolandók.

Következtetés a két felület különbségéről

Bár nincs hivatalos megerősítés arra, hogy a Google eltérően kezeli a Térképes keresőt és a Google Térképet-t a rangsorolás szempontjából, egy alkalmi keresés megmutatja, hogy igen.

A magas rangsor a Térképes keresőben nem garantál hasonló láthatóságot a Maps-ben és fordítva.

Az összes felhasználói szándék lefedése érdekében a helyi vállalkozásoknak mindkettőben érdemes rangsorolniuk.

Remélem, ez segít a Google Térképes kereső és a Google Maps közötti különbségek megértésében, valamint abban, hogy hogyan javíthatod az üzleti profilod láthatóságát ezekben a platformokban!

 

 

Csatlakozz a lokális Facebook
csoporthoz és kérdezz!

Lokális marketing facebook csoport