ikonok és honlapkészítés

Ikonok és a honlapkészítés

Az ikonok használata honlapkészítés során több célt szolgál: részletgazdagságot, tartalom jobb megértését, navigáció segítését, figyelem felkeltését. Vizsgáljuk meg az ikonokat közelebbről.

ikonok és honlapkészítésA design kiteljesedése a részletekben rejlik. Ilyen részlet a honlapkészítés közben használt ikon is. Extra illusztrációk ezek, amik amellett, hogy jobb képet festenek, az üzleti célokat is segítenek elérni. Mint megannyi honlap elemre, az ikonokra is megvannak a bevált sémák, ahogyan érdemes használnunk őket.

Legyen metaforikus és konkrét

Az ikon a leírt tartalom metaforája, azaz akkor hatásos, ha a leírt szöveg visszaköszön benne. Fontos, hogy azonnali asszociációt váltson ki. Már a honlapkészítés korai fázisaiban meg kell tervezni helyüket és formájukat, hogy következetesen használhassuk őket. Az ikonoknak nem szabad túl bonyolultnak lenniük. Az egész nagyon egyszerű, íme néhány példa:

 • kapcsolatnál boríték,

 • szállításnál autó,

 • áraknál papírpénz,

 • monitor videónál,

 • könyvtár jel letöltésnél, stb...

Az ikonokat felirattal is összekapcsolhatjuk az egyértelműség kedvéért, azaz mellettük megjelenhet az is, mit ábrázol. Honlapkészítésnél fontos a felhasználóbarátság. Ezt növelhetjük. Fontos hozzátenni, hogy a felirat ne legyen hosszabb két-három szónál.

Mikor használjuk?

 • Gombként: gombként önmagában is tökéletesen megfelel. Egyedül használva, viszont oda kell figyelni, hogy egyértelmű legyen a jelentése

 • Gombként szöveggel: nyerő kombináció, és felkelti a figyelmet. A szöveget használva elkerüljük a félreérthetőséget, ami a honlapkészítés használhatóságát erősíti.

 • Figyelem felkeltésére: egy szövegrész kiemelése, vizuális megformálása felhívja a figyelmet. Fontos részek mellé helyezett ikon odavonzza a figyelmet. Egy felkiáltójel például biztosan azt jelzi, hogy kár kihagyni azt a tartalmat.

 • Címek mellé: amikor például a honlap nyitólapján több fő témát jelenítünk meg, címeik mellé ikonokkal illusztrálhatjuk tartalmukat (mint nálunk a nyitólapon). Honlapkészítés közben több ilyen felületet is kialakíthatunk, így irányíthatjuk látogatóinkat.

 • Kapcsolati űrlapon: olyan szokványos egy kapcsolati űrlap, hogy a monotonitás megszüntetése biztosan üdítően hat. Az e-mailt borítékkel, telefont mobillal, címet házikóval, stb. ábrázolhatjuk. Feldobja a honlap külalakját!

 • Kiemelésként: amikor valamilyen gondolatot szeretnénk kiemelni és elkülöníteni a többitől

Honnan szerezzünk ikonokat?

Rengeteg lehetőségünk van ikonok beszerzésére. Célszerű talán honlapkészítés közben a grafikussal elkészíttetni, hogy a honlaphoz és arculathoz maximálisan illeszkedjenek, de rengeteg ingyenes és fizetős helyet is felfedezhetünk az interneten.

Néhány ingyenes ikon szett

Ikon és a honlapkészítés

Már a honlapkészítés eső fázisában meg kell állapodni az ikonok használatában, a munka során ugyanis következetesen kell használni őket, és a designhoz is illeniük kell. Egy jó grafikus tudni fogja, mikor, és mire kell használni, hogy se erőltetett, se hatástalan ne maradjon. Honlapkészítés témában minket is kérdezhet, szívesen segítünk!

Lokális Facebook csoport

Lokális marketing facebook csoport