Lokális SEO audit

Egy lokális SEO audit feladat elvégzése után nyugodt lehetsz, hogy mindent megtettél annak érdekében, hogy a helyi forgalom számára a lehető legláthatóbb legyél. Emellett lehetőséget ad arra is, hogy azonosítsd és orvosold azokat az alapvető problémákat, amelyek könnyebbé teszik versenytársaid számára, hogy megelőzzenek a helyi keresésben.

 

A mai fogyasztók számára természetes, hogy a Google-hoz fordulnak, amikor helyi üzletről, szolgáltatásról vagy termékről van szó.

 

 Hogyan végezzünk Lokális SEO Auditot?

Akár egy sürgősen hívandó vízvezeték-szerelőről van szó, hogy megjavítsa a szivárgást, egy étteremről a vacsorához, vagy egy kutyakozmetikusról, az okostelefonjaink a mindennapi szükségleteinkhez és vágyainkhoz vezetnek minket. Azoknak a helyi vállalkozásoknak, amelyek könnyen megtalálhatóak, ezek a Google keresések üzleti látogatásokká és fizikai eladásokká válnak.

Első alkalommal egy lokális SEO audit elvégzése ijesztőnek tűnhet; sok különböző tényezőt kell figyelembe venni. Egy módszeres, lépésről-lépésre történő megközelítés egy óriási teher helyett egy könnyebben kezelhető feladattá alakítja azt.

Fontos megjegyezni, hogy ezt a folyamatot rendszeres időközönként meg kell ismételni a lokális SEO algoritmusok gyakori változásai miatt.

 

Miért érdemes lokális SEO auditot végezni?

Az audit egy alapos vizsgálat azokból az elemekből, amelyek egy helyi keresési stratégiát és helyi csomag rangsorolást alkotnak. Ez az egyetlen módja annak, hogy tiszta képet kapj arról, hogyan teljesít az oldalad, hol merültek fel problémák, és hol vannak lehetőségek.

Ha az oldalad hirtelen vesztett a rangsorolásban vagy a forgalom eltűnt, egy lokális SEO audit ellenőrzőlista segíthet megérteni, miért történt mindez.

Hasznos lehet úgy tekinteni az auditra, mint egy rendszerszerű egészségügyi ellenőrzésre – nagyszerű módja a lokális SEO elemzésnek. Lehetővé teszi, hogy pontosan azonosítsd az aggodalomra okot adó területeket, anélkül, hogy kapkodva belevetnéd magad, és potenciálisan feleslegesen sok pénzt költenél egy reflexszerű reakcióra.

Mit tartalmaz egy SEO audit?

Három kulcsfontosságú területe van a lokális SEO algoritmusnak:

 • Távolság: Milyen közel (vagy távol) van a kereső felhasználó a vállalkozásodtól.
 • Ismertség: Mennyire kiemelkedő az online márka? (Például vannak-e sok bejövő linked, cikkemlítésed, véleményed és hivatkozásod?)
 • Relevancia: Mennyire releváns a vállalkozásod az adott keresett kifejezés szempontjából?

Lokális SEO Audit ellenőrzőlista

Mivel sok különböző tényezőt kell áttekinteni, érdemes az ellenőrzőlistádat különböző kategóriákra bontani, majd ezeket egyenként elemezni.

 • Google büntetések

 • Helyi kulcsszó kutatás

 • Rangsorolás

 • Linkek és webhelyi tekintély

 • Hivatkozások

 • Márkaemlítések / burkolt linkek

 • Google Üzleti Profil

 • Vélemények és értékelések

 • Közösségi média

Ebben az összefüggésben az audit egy nagyon átfogó, de ugyanakkor céltudatos eszköz lehet, amely segíthet felmérni, hol állsz, és mit kell még tenned ahhoz, hogy javíts a helyi keresési teljesítményeden.

Hogyan Végezzünk Lokális SEO Auditot?

Készíts egy táblázatot vagy dokumentumot, amelyben minden fentebb felsorolt 1-9-es pontnak van egy szakasza. Töltsd ki az eredményekkel az egyes elemek elemzése során, hogy felépítsd az auditedet.

Ellenőrizzd a Google büntetéseket

Egy Google büntetés komolyan alááshatja a SEO teljesítményed!

Az az elképzelés, hogy csak az oldalak 5%-a nyújt be újraértékelési kérelmet a probléma javítása után, amely a büntetést kiváltotta. Ez azt jelenti, hogy sok helyi vállalkozás weboldala nem használja ki az elveszett rangsorolások visszaszerzésének lehetőségét.

Az audit első lépéseként a Google büntetések ellenőrzése azt jelenti, hogy nem követtél el hibát. Ezért csak azután nyújts be újraértékelési kérelmet, miután javítottad a hibákat!

A rangsorolás csökkenése nem mindig jelenti azt, hogy büntetést kaptál. Ez megnehezítheti annak meghatározását, hogy lemaradtál e, nem frissítetted-e az algoritmusváltás után a stratégiádat, vagy tényleg büntetés alá kerültél.

Gyakori büntetési okok:

 • Duplikált vagy értéktelen tartalom

 • Tiltott mobil átirányítások

 • Felhasználó által generált spam

 • Természetellenes linkstruktúra saját oldaladon vagy az oldalad irányába

Ha büntetés alá kerülsz, értesítést kapsz a Google Search Console-ban (a regisztráció részletei itt találhatók).

Ez az értesítés részletezi, miért került kiszabásra a büntetés, így lépéseket tehetsz a probléma megoldása érdekében.

Rengeteg jelentés érhető el a Search Console műszerfaláról. Ez felsorolja az oldaladra alkalmazott büntetéseket.

Ha biztos vagy benne, hogy megoldottad a problémát, akkor be kell nyújtanod egy újraértékelési kérelmet.

Végezz helyi kulcsszó kutatást

Mivel a helyi vállalkozásokra irányuló keresési kifejezések folyamatosan változnak, rendszeresen kell kulcsszó kutatást végezned.

Az újonnan azonosított kulcsszavakat hozzáadhatod a helyi SEO stratégiádhoz. Ez biztosítja, hogy releváns kifejezéseket célozol meg és látható vagy az odaillető helyi keresésekben.

A Google Kulcsszó Tervező javaslatokat tesz az üzlethez kapcsolódó kulcsszavakra és betekintést nyújt a keresési volumenterületére. Először nyitnod kell egy Google Ads fiókot, de ez könnyen megtehető.

További kulcsszó-inspirációkért érdemes megvizsgálni a Google Trends-t is. Ide írj be egy keresési szót vagy témát, hogy feltárja a keresési volument és a kapcsolódó lekérdezések listáját.

Vannak szoftveres megoldások is, ezeket kiemelten javaslom használni. Én a SEO Powersuite rendszerét használom, ami ingyenesen ki is próbálhatsz.

 

Ellenőrizd a helyi SEO rangsorodásodat

Auditálásod részeként meg kell találnod, hogy az oldalad hol rangsorolódik a célozott kulcsszavak alapján.

A helyi csomag rangsorolás másképp működik, mint az általános organikus keresési eredmények, ezért specifikus helyekről kell kereséseket végezned. Egy rangsor követő eszközt használhatsz ezen folyamat automatizálására. Ahogy a képen is látni, különböző pontokról indít keresést és megmutatja egy adott vállalkozás hányadik pozícióban helyezkedik el.

Auditáld a linkjeidet és weboldalad népszerűségét

A linkek mennyisége és minősége elismert helyi SEO rangsorolási tényező, és ezért kulcsfontosságú része kell, hogy legyen a helyi SEO elemzésednek.

A linkprofilod szintén kapcsolódik a helyi SEO három alappillérének kettőjéhez; relevancia és ismertség.

Ebben az audit szakaszban megvizsgálod a nagy képet:

 • Kutatod, hány bejövő linked van (ismertség)

 • Eldöntöd, hogy ezek a linkek jó minőségűek-e és tekintélyes doménekről származnak-e, amelyek relevánsak az üzleti helyszínedhez vagy az ágazatodhoz (relevancia)

 • Azonosítod azokat a nagyon alacsony minőségű linkeket, amelyek spamnek minősülhetnek

 • Értékeled az ancor szövegeket a releváns kulcsszavak és természetes változatosság használatát illetően

 • Azonosítod az organikus linképítési lehetőségeket a relevancia és kiemelkedőség növelésére

Egy olyan eszközt, mint az SEP Powersuite, használhatod a bejövő linkek listájának összeállítására. A linkjelentésedből ellenőrizheted a háttérlink profilod minőségét a fenti kritériumok alapján.

Miután tudod, hol állsz, ismételd meg ugyanezt a folyamatot egy versenytárs weboldalán. Ez benchmarkot ad a teljesítmény ellenőrzéséhez. A versenytárs link auditját is felhasználhatod új bejövő link lehetőségek azonosítására a saját oldalad számára.

Így tehát egy helyi SEO audit nemcsak felméri, hogy jelenleg hol állsz, de azt is megmutatja, hogyan lehetne javítani. Lépésről lépésre haladva sokkal kezelhetőbbé válik a folyamat, és biztos lehetsz benne, hogy mindent megtettél a helyi láthatóságod maximalizálásáért.

 

lokális checklist
Töltsd le a
Lokális Marketing
ellenőrzőlistát!

Említések auditálása

A helyi említések segítenek a Google-nak abban, hogy megerősítse, amit már tud a vállalkozásodról, növelni tudják a kiemelkedő jellegét és segíthetnek a relevanciában.

Duplikált vagy pontatlan bejegyzések károsak lehetnek a helyi keresési láthatóságodra és kellemetlenséget okozhatnak a helyi fogyasztóknak. Ezek közvetlenül ártanak az ügyfélbizalomnak és a márka iránti bizalomnak.

Egy kutatás szerint:

 • A fogyasztók 93%-a frusztrált az online elérhető pontatlan információk miatt.

 • 80%-uk elveszíti a bizalmát egy helyi vállalkozásban, ha ellentmondások vagy pontatlanságok vannak az elérhetőségi adatokban vagy az üzleti információkban.

 • A helyi fogyasztók 71%-a szerint az incorrect információ negatív élményt eredményezett számukra.

Ajánljuk, hogy ellenőrizd a vállalkozásod számára legfontosabb adatbázis oldalakat, és győződj meg róla, hogy minden adat pontos és helyes. Ha bármilyen eltérés van, azt ki kell javítani ahhoz, hogy optimalizáld a keresési láthatóságodat.

Sajnos Magyarországon kevés olyan szoftver van ami tömegesen kezeli a céges adatbázis oldalakat, de más országokban megtalálhatóak ilyenek.

Márkamemlítések és implikált linkek auditálása

Valaha is gondoltál arra, hogy milyen erősek lehetnek az implikált linkek vagy más néven a nem linkelő említések?

Az implikált linkek olyan hivatkozások az üzletedre, amelyek nem rendelkeznek hyperlinkkel, de tartalmaznak valamilyen kapcsolattartási információt, mint például a címedet vagy telefonszámodat.

Az implikált linkek segítenek növelni a vállalkozásod hírnevét, ezért érdemes beépíteni őket a helyi SEO auditodba.

Mit jelent mindez?
A Vállalkozásod nevére keresve a Google kiadja az implikált linkeket. Helyi hírekben, blogposztokban és egyéb nem struktúrált adattal rendelkező helyeken való megjelenések lesznek az implikált említések.

Google Cégprofilod Auditálása

A Google Cégprofil (korábban Google My Business) sok hasznos információt szolgáltat a Google és a helyi fogyasztók számára a vállalkozásodról.

Az audit során alaposan dolgozd fel üzleti profilod minden elemét, hogy biztosítsd, a legjobb gyakorlatokat követed:

 • Válaszd ki a legmegfelelőbb kategóriát és alkategóriát a listázásodhoz

 • Ellenőrizd a bejegyzések frissítésének gyakoriságát

 • Tekintsd át a Google Cégprofil Insights-aidat

 • Ellenőrizd, hogy az elérhetőségi információk, cím és nyitvatartási idő pontos-e

 • Győződj meg róla, hogy a nyilvános e-mail cím még mindig monitorozva van

 • Használd a Kérdések és Válaszok funkciót

 • Ellenőrizd, hogy feltöltöttek-e videókat

 • Tekintsd át a képeidet

 • Válaszolj minden megválaszolatlan értékelésre

Miután átvizsgáltad saját Google Cégrofilod, nézz meg egy versenytárs listázását is. Értékeld, hogy az ő profilja hogyan jelenik meg a helyi keresésben, és azonosítsd, van-e valami, amit jobban is csinálhatsz.

Vélemények és Értékelések Auditálása

Az online vélemények segítenek bevonzani a vásárlókat, megalapozni a bizalmat és növelni a webhelyed forgalmát. Az értékelések is fontos faktorok a helyi csomag algoritmusában.

A helyi SEO auditod ezen részéhez szükséged lesz egy listára a vállalkozásod számára legfontosabb értékelési oldalakról. Ellenőrizd mindegyik értékelési oldalt sorban, és jegyezd fel az átlagos csillagbesorolásodat.

Keress olyan véleményeket, amelyekre még nem válaszoltál. Jegyezd fel a 'jó' és a 'rossz' vélemények arányát.

Az értékelések és rangsorok auditálásakor kérdezd meg magadtól, vannak-e ismétlődő negatívumok, amelyeket kezelni kell, mint például a lassú szállítás, lassú bejelentkezés vagy rendetlen üzletek. Jegyezd fel ezeket, amint haladsz az értékelések áttekintésével.

A hamis vélemények aggodalomra adnak okot, mert aláássák a fogyasztói bizalmat a valódi, megszerzett értékelésekben. Nem vagy biztos benne, hogyan lehet felismerni egy hamis értékelést? Íme, hogyan lehet azonosítani és jelenteni őket.

Az audit ezen részének utolsó feladataként listázd azokat az értékelési oldalakat, ahol azt várnád, hogy legyenek értékelések, de nincsenek. Ezek értékelési lehetőségek, mellyeket beépíthetsz a helyi SEO stratégiádba!

Közösségi Média Auditálása

A helyi SEO auditod utolsó eleme a közösségi média. Bár a helyi vállalkozásodnak nem kell jelen lennie minden közösségi hálón, profilja legyen azokon, amelyek jól illeszkednek a célcsoportjához. Egy jogi iroda például nem prioritizálja az Instagramot, de aktív LinkedIn profillal kell rendelkeznie.

Az audit részeként ellenőrizd, hogy az 'About' (Rólunk) információk, logók és borítóképek konzisztensek-e minden hálózaton. Minden profilt rendszeresen frissítenek? Válaszolnak-e a kérdésekre?

Érdemes áttekinteni néhány helyi versenytárs közösségi jelenlétét is. Használnak-e olyan funkciót, amit a vállalkozásod nem? Alkalmaznak-e olyan taktikákat, amiket te nem, mint például ajándékok, 'Élő' közvetítések vagy 'Történetek'? Bármit, amit azonosítani tudsz, rögzítsd, hogy beépíthesd a jövőbeli marketingedbe.

 

Csatlakozz a lokális Facebook
csoporthoz és kérdezz!

Lokális marketing facebook csoport