Mitől lesz drága, vagy olcsó
egy szórólap nyomtatás ár?

draga_olcso_szorolapEgy szórólap ára több tényezőtől függ: a példányszámtól, papírtól és a használt színektől. Ezek a paraméterek külön-külön alakíthatók, így az árak lehetnek olcsóak, vagy ez egekbe is szökhetnek. Már a szórólap készítés alkalmával érdemes tudni a kívánságokat.

A példányszám meghatározása

A nyomdai előállítás költsége elsősorban a példányszámtól függ. minél kevesebb szórólapra van szüksége, annál drágább lesz egy példány ára. Ez azért van, mert bizonyos nyomdai műveleteket mindenképp el kell végezni akár száz, akár több tízezer példányról van szó. Ezért érdemes többféle példányszámra ajánlatot kérni, így tisztán kivehető, mi éri meg jobban, esetleg érdemes-e többet nyomtatni.

A papír vastagsága és anyaga

A papír vastagsága az időtállóságát, igényességének megítélését befolyásolja. minél vastagabb a papír (négyzetmétertömegben állapítják meg), annál kevésbé gyűrődik, és tapintása is kellemesebb, meggyőzőbb. Ezeket a tulajdonságokat tovább növeli a lakkozás, vagy a fóliázás, bár ezek az árat is megnövelik.

A színek száma

Egy szórólap színeinek a száma is jelentős árbefolyásoló tényező. (Ezt a paramétert már a szórólap árajánlatkérés tanácsoknál említettem.) Egy szín használata a legolcsóbb. Itt nem csak a feketére, hanem bármely színre gondolhatunk. Színes szóróanyagot négy szín használatával érik el a nyomdák. Ez talán a legelterjedtebb a piacon. Különleges esetekben a négy színen kívül további különleges színek is használhatóak. Ilyenek pl. a márkához tartozó pantonszínek (t-online rózsaszíne), vagy az arany használata.